“Adalet hizmetlerimizin etkinliğini ve sunumunun kalitesini daha da artırmak amacıyla zabıt kâtibi, destek personeli, infaz koruma memuru ve diğer unvanlarda peyderpey toplamda 20 bin yeni personel alımı yapacağız.”
Personel İhtiyacı Hakim ve Savcı Atamalarından Sonra Arttı
Bakan Yılmaz Tunç, bir canlı yayında yaptığı açıklamada, son dönemde yapılan hakim, savcı ve hakim-savcı yardımcısı atamaları sonrasında yeni personel ihtiyacının doğduğunu belirtti. Yaklaşık 200 bin kadro ile Adalet Bakanlığı'nın önemli bir istihdam sürecine girdiğini belirtti.
Personel alım şartları
Personel alımı sürecine dair en dikkat çeken gelişmeler, Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerle geldi. İşte öne çıkanlar:
- Yaş sınırı kaldırıldı
- Daha önceki düzenlemelerde yer alan 35 yaş sınırı kaldırıldı.
- Adaylarda sadece 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndaki yaş şartı aranacak.
- Fizyoterapist ve işaret dili tercümanı gibi yeni meslek unvanları alım kapsamına alındı.
- Bu kadroların atanma şartları da netleştirildi.
- Anlam bütünlüğünü artıracak şekilde uygulama sınavında revizyon yapıldı.
- Boy, kilo ve 30 yaş şartı kaldırıldı. Bu değişiklik özellikle infaz koruma memuru alımlarında daha fazla adayın başvuru yapmasını sağlayacak.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, cezaevi kâtibi, infaz ve koruma memuru gibi alanlara başvurularda, ilgili bölümlerden mezun olanlara kontenjanlı öncelik hakkı tanınacak.
- Lise, ön lisans ve lisans KPSS puan türleri birbirinden bağımsız değerlendirilecek.
- Adaylar kendi öğrenim düzeylerine göre puanlama sistemiyle ele alınacak.
- Zorunlu atamaya tabi kadrolarda uygulamaya geçirilmeyen rotasyon hükümleri artık yürürlükte değil.
Henüz başvuru takvimi resmi olarak yayımlanmadı. Ancak Bakan Tunç, yaptığı açıklamada “önümüzdeki günlerde” alıma dair tüm detayların kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.