Kurallara uygun davranan kişi sayısı arttı
Komisyon tarafından yayımlanan belgede, Türkiye’deki yerel Schengen işbirliği kapsamında yapılan değerlendirmelere yer verildi. Buna göre, daha önce yasal olarak vize kullanmış ve kurallara uygun davranmış Türk vatandaşlarının sayısında artış olduğu tespit edildi.
Göç riski azaldı
Bu başvuru sahiplerinin düşük göç ve güvenlik riski taşıdığı belirtilirken, ilk kez başvuranlardan farklı olarak daha elverişli kuralların uygulanması gerektiği vurgulandı.
Çok girişli vize
Yeni uygulamayla, giriş koşullarını karşılayan kişilere, seyahat belgelerinin süresiyle uyumlu şekilde çok girişli vize verilecek.
Kademeli vize süresi
Yeni uygulamadan, daha önce Schengen vizesi almış, bu vizeyi kurallara uygun şekilde kullanmış ve düzenli seyahat geçmişi olan Türk vatandaşları yararlanabilecek. Vize süreleri ise önceki vizenin türüne ve kullanım süresine göre şu şekilde kademelendirilecek:
- Önceki vizesi sona erdikten sonra 1 yıl içinde başvuru yapılmışsa: 6 aylık vize
- 6 ay geçerli vizesi bittikten sonra 2 yıl içinde başvuru yapılmışsa: 1 yıllık vize
- Önceki 1 yıllık vizesi bittikten sonra 2 yıl içinde başvuru yapılmışsa: 3 yıllık çok girişli vize
- Önceki 3 yıllık vizesi bittikten sonra 2 yıl içinde başvuru yapılmışsa: 5 yıllık çok girişli vize
Ancak vize süresi hiçbir şekilde pasaport süresini aşamayacak. Vizenin geçerlilik süresi, pasaportun bitiş tarihinden en az 3 ay önce sona erecek şekilde düzenlenecek.
Karar hangi ülkelerde geçerli?
Avrupa Komisyonu’nun kararı, şu ülkelerde geçerli olacak:
Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Estonya, Yunanistan, İspanya, Fransa, Hırvatistan, İtalya, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Hollanda, Avusturya, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovenya, Slovakya, Finlandiya ve İsveç.
Cascade kuralı nedir?
Cascade kuralı, ilk başvuruda, tek girişli ya da kısa süreli çok girişli vize alan kişinin, vizeyi doğru kullanması halinde bir sonraki başvuruda daha uzun süreli bir vize almasının mümkün olması durumu. Bu zincirlemede her yeni vize bir öncekinden daha uzun olduğu varsayılır.
Schengen vizesi red oranı en yüksek ülkeler
Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan 2024 yılı Schengen vizesi istatistiklerine göre, vize başvurularında en yüksek ret oranı Komorlar’a ait
İşte en yüksek ret oranına sahip ülkeler:
- 1. Komorlar – %62,8
- 2. Bangladeş – %54,9
- 3. Pakistan – %47,5
- 4. Gine-Bissau – %47
- 5. Senegal – %46,7
- 6. Haiti – %46,3
- 7. Nijerya – %45,9
- 8. Gana – %45,5
- 9. Kongo (Brazzaville) – %43
- 10. Mali – %42,9