’2018 Troya Yılı’ etkinlikleri kapsamında 28-29 Nisan tarihileri arasında, ’Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri Çalıştayı düzenlendi.
Çalıştay kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından gelişmiş sonar ve sismik cihazlarına sahip Piri Reis Araştırma Gemisiyle batık gemilerin tespiti yapılıyor. Çalışmalar, Tarihi Gelibolu Yarımadası-Ayvacık ile Gökçeada ve Bozcaada kıyılarında sürüyor. Bu zamana kadar, 15 tane 1. Dünya Savaşına ait batık gemi bulunup kayda geçirilirken, 5 tane Osmanlı Dönemine ve 13 tanede Antik Döneme ait gemilerin tespiti yapılarak, kayda geçirildi.
"CİHAZLA İNEREK TESPİTİNİ YAPIP HARİTALIYORUZ"
EBAMER Müdürü Yrd. Doç. Dr. A. Harun Özdaş, 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Enstitüsü olarak Piri Reis Araştırma Gemisiyle, Çanakkale yöresinde araştırmalarına devam ettiklerini ifade etti. Özdaş, "Burada batmış olan gemilere ilişkin izleri arıyoruz. Aynı zamanda da sismik cihazlarla deniz tabanındaki bir takım jeomorfolojik ve faylanmalara ilişkin verileri toplamaktayız. Çanakkale bölgesinin batık envanterleri tamamlanması hedefleniyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarda çok sayıda batığa ulaştık. Bu sene de çalışmalarda elde edeceğimiz verilerle belli bir bölgenin ayrıntılı haritasını bitirmeyi planlamaktayız. Bu çalışmaları Gökçeada, Bozcaada, Çanakkale Boğazı ve Tarihi Gelibolu Yarımadasını içine alan bir coğrafyada belirlediğimiz alanların sonar haritalarının çıkarılması şeklinde yürütmekteyiz. Bulduğumuz her anomaliyi tespit ediyoruz. Bunların üzerinde dalışlar gerçekleştiriyoruz. 0-60 ya da 40 metre dalınabilen derinliklerin yanı sıra bu derinliklerin altında olursa cihazla inerek tespitini yapıp haritalıyoruz" dedi.
Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz ise, Kültür ve Turizm Bakanlığınca ilan edilen 2018 Troya Yılı çalışmaları kapsamında Çanakkale’nin tüm yönleriyle tanıtımının, kültürel mirasının ortaya çıkartılması ve tüm dünyaya tanıtılması noktasında çok ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Yılmaz, Çanakkale bölgesinin su altındaki eşsiz zenginliğinin de ortaya çıkarılacağını ifade ederek, "Tabi bu bir süreç. Bu süreç sonucunda ülkemizin en önemli bölgelerinden Çanakkale bölgesinin su altı kültürel mirasının, batıklarının, envanterinin çıkartılması neticesinde zaman içerisinde koruma, kullanma dengesini de gözeterek, dalış turizmine de ciddi bir katkı oluşacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
15:15 Marmara sallanmaya devam ediyor: İstanbul Silivri'de 3.8 büyüklüğünde deprem
16:31 Prof. Dr. Okan Tüysüz uyardı: Büyük depreme hazırlıklı olunmalı
14:46 İstanbul da sallandı, Prof. Dr. Süleyman Pampal aktif faya dikkat çekti: 7 büyüklüğünde deprem uyarısı
14:28 İstanbul'da hissedilen bir deprem meydana geldi: AFAD büyüklüğünü açıkladı
11:59 İstanbul'da hissedilen deprem meydana geldi: Merkez üssü Bursa Gemlik
00:01 Kafa kafaya çarpıştılar: 3 yaralı
23:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "5 farklı kanser hastalığının tedavisinde kullanılan 5 akıllı kanser ilacını SGK geri ödeme kapsamına alıyoruz."
23:47 2025-2026 sezonunda görev yapacak üst klasman hakemleri açıklandı
23:42 Esenyurt Belediyesi Roman Kültür evi yenilendi, yeni kurslarla hizmete başladı
23:42 İş makinesi şarampole yuvarlandı, facianın eşiğinden dönüldü
23:36 Seferihisar’daki alevler Kuşadası sahilinden görülüyor
23:36 İsrail medyası: "Netanyahu, pazartesi günü Trump ile görüşmek üzere Washington’a gidecek"
23:36 ABD Başkanı Donald Trump, Suriye yaptırım programını sonlandıran bir kararname imzaladı.
23:36 İzmir’de 5 köy ve 2 mahalle tedbiren boşaltıldı
23:23 Elazığ’daki yangın kontrol altına alındı
23:23 Süper Lig’de 2025-2026 sezonu transfer dönemi harcama limitleri açıklandı
Batık gemilere akademik çalışma
Çanakkale'de 2018 Troya Yılı kapsamında Çanakkale Valiliği himayelerinde düzenlenen Sualtı Kültür Mirası Turizm Yönetimi ve Alternatif Önerileri Çalıştayı çerçevesinde Piri Reis Araştırma Gemisiyle, su altındaki batıklar araştırılıyor.